• Skip to main content

Katja Bladt

  • Forside
  • Stresshåndtering
    • Stressbehandling
    • Stresscoaching – Priser
    • Hjælp til pårørende
  • Mentaltræning
    • Hvad er mentaltræning
    • Køb din mentaltræning her
  • Livsstil
    • Om livsstilsforløb
    • Livsstil & vægttab – Priser
    • Kropsanalyse
  • Søvnvejledning
    • Om søvnvejledning
    • Søvnvejledning – Priser
  • Info
    • Kontakt
    • Cookie- og privatlivspolitik
  • Blog
  • Log-ind

Hvad er mentaltræning

 

Hvad er mentaltræning?

Helt overordnet set, så er mentaltræning en måde at stimulere- og træne hjernen på, hvor man rent fysiologisk går ind og ændrer hjernens indre struktur – Ligesom hvis man træner en muskel.

Det gøres rent praktisk ved at lytte til et helt specielt tilrettelagt program, der består af lyd, tale og musik – som har til hensigt, at bringe hjernen i det der hedder ”altered state of consciousness” (det der kaldes for den ”alternative bevidsthedstilstand”) som er en meget behagelig og afslappet tilstand, hvor hjernen kommer i ”Alpha niveau”, som er som lige før man sover.

Når man mentaltræner og er i den alternative bevidsthedstilstand, er der en stor grad af plasticitet og blodgennemstrømning i hjernen, hvilket betyder, at hjernen i denne tilstand er meget modtagelig overfor stimuli og dermed meget modtagelig for bl.a. nye vaner, nye tanker, mønstre og nyt udviklingspotentiale. I denne tilstand er hjernen meget kreativ og lærenem.

Derfor vil hjernen i denne tilstand være meget modtagelig for de ord og mentale billeder, man i mentaltræningen bliver præsenteret for, og der vil blive dannet nye neurale forbindelser, som er med til at give dig de nye vaner og tanker, overspille de gamle tankemønstre og overbevisninger (hvis det er nødvendigt) og/eller bringe dig tættere på dit mål eller det projekt du brænder for. Generelt vil mentaltræning også være med til at sænke hele din grundspænding i kroppen, som vil være med til at give dig mindre smerter og mere energi og overskud, og generelt en “længere lunte”.


Mentaltræning er en evidensbaseret træningsform med stor videnskabelig dokumentation, som oprindelig er introduceret af den Svenske psykolog (ph.d. i Psykologi) Lars-Eric Uneståhl som brugte mentaltræningen til at øge præstationen af elitesportler, for at hjælpe dem fra f.eks. sølvpodiet til guldpodiet til Ol, VM ol.

Det har dog vist sig, at der hvor en elite sportler har et meget lille udviklingspotentiale, altså hvor det drejer sig om at forbedre sig en my (fra eminent god til sublim), så har de fleste af os ”almindelige” mennesker et meget større udviklingspotentiale, og har dermed virkelig meget vi kan flytte med mentaltræningen.

Derfor bliver mentaltræningen nu også brugt i bl.a. det kliniske flet, altså til at hjælpe folk med f.eks. mentale udfordringer og ubalancer, fordi man, når man har det skidt, har et helt utrolig stort udviklingspotentiale, som virkelig er værd at udnytte til det positive.

I dag bruges mentaltræning til en lang række udfordringer og målsætninger i både privat- og erhvervslivet.

 

Heriblandt kan nævnes at:

 

– Afhjælpe mentale udfordringer, såsom stress, angst, depression, bekymringer, ruminering (tankemylder), uro, søvnbesvær, udfordret selvværd ol.

– forebygge en række mentale sygdomme.

– Give øget motivation, tilfredshed, nærvær og glæde.

– Mindske grundspændingen i kroppen og dermed kropsspændinger,  smerter og uro i kroppen, spændingshovedpine mm.

– Mindske angst og nervøsitet ved f.eks. eksamen, jobsamtaler, i sociale forbindelser, forventningspres i f.eks. skole, studie og arbejde ol. så man får troen på og roen til, at yde sit bedste.

– Øge præstations-, præcisions-, koncentrations- og forberedelses evnen

– Opnå specifikke private, sportslige og professionelle mål, – f.eks. vægttab, starte en virksomhed, løbe hurtigere, træne regelmæssigt el. lig. -ved at danne nye neurale forbindelser, som støtter, motiverer og ”overbeviser” hjernen om, at man godt kan opnå det man ønsker, ved at hjernen lærer at slå sit (unødvendigt) kritiske filter fra og fremfor at hjernen modarbejder med unødige bekymringer, forhindringer, gamle (uhensigtsmæssige) vaner, mønstre og overbevisninger. Træningen vil skærpe dømmekraften iht. hvad der er værd og vigtigt at bekymre sig om, og hvad ikke.

– Ofte kan alene ens gamle (uhensigtsmæssige) vaner, mønstre og overbevisninger være det der gør forskellen på, om vi trives og har det godt og/eller hvorvidt vi lykkes med noget eller ej.

– Disse gamle overbevisninger kan mentaltræning være med til at ”overspille”, uden at du behøver at gøre andet, end at sætte eller lægge dig i ca. 15 min. dagligt, og i ro og mag lytte til mentaltræningsprogrammet.


Mentaltræningens ”ingredienser”

 

I mentaltræningen er det kombinationen af forskellige ingredienser, der gør den store forskel.

Den ene af de aktive ingredienser i mentaltræningen er visualiseringen.

Altså det, at kunne se dét for sig, som man ønsker at opnå. At give hjernen oplevelsen af, allerede at have oplevet det vi ønsker, at have mestret det, overvundet de forhindringer der måtte være, og at have oplevet den fantastiske følelse af, at have nået sit mål. – Og når man nu allerede (mentalt) har været der og har oplevet det, så virker det pludseligt mindre ”farligt” og/eller uoverskueligt.

– Vores hjerne kan ikke kende forskel på det vi oplever i virkeligheden, og det vi forestiller os (på godt og ondt, alt efter hvad vi forestiller os). Vi er naturligvis godt klar over, at vi lige nu ligger og forestiller os noget, men hjernen reagerer ligesom hvis vi havde oplevet det i virkeligheden, så de fysiologiske processer der er med at danne nye neurale baner, sker også selvom det kun er ved forestillingens kraft i den alternative bevidsthedstilstand.

Den anden ingrediens er at lære hjernen at slå fra. Når vi igennem mentaltræningsprogrammet bringer hjernen i den alternative bevidsthedstilstand, kan vi bringe vores hjerne i Flow. Vi kan øve os på at være i nuet, og ikke blive forstyrret af gamle eller nye tanker eller bekymringer, men koncentrere os om det vi er i gang med lige nu.

– Det er med til at skabe det fokus og den koncentration vi har brug for, for at opnå vores mål – uanset hvad det er. Men det er også med til at give os evnen til, at slukke for ruminering (tankemylder og tanker der går i selvsvig) bekymringer, mm. Og det er nok én af de allerstørste gaver jeg personligt har fået igennem min egen mentaltræning – det at kunne stoppe tankemylder, ruminering og de til tider alt for overdrevende bekymringer. Det har været en befrielse!


Er mentaltræning hjernevask?

Ja, det er præcis hvad det er! Og det er det, mange af os helt ubevidst i forvejen gør, hver eneste dag.

Går man f.eks. og siger til sig selv, at man ikke er god nok, er for tyk, for dum, en dårlig mor/far/søskende eller hvad det måtte være, så er det lige præcis dér vi hjernevasker os selv. Vi danner nye neurale baner, som bliver stærkere og stærkere for hver gang vi tænker dem, så vi til sidst selv tror på, at vi ikke er gode nok, slår til eller hvad det nu end måtte være.

Har du f.eks. nogle gamle mønstre, overbevisninger eller vaner som du gerne vil ændre eller af med, så vil dit bevidste jeg (din indre kritiker og dine gamle (forhindrende) overbevisninger) stå i vejen for dig, og du vil blive din egen værste forhindring. Hvis du f.eks. føler at du ikke slå til, og siger til dig selv at du er god nok, så vil din gamle overbevisning/indre kritiker, stå i baghovedet og sige ”Du er overhovedet ikke god nok– det ved du jo godt” – fordi du inderst inde måske ikke selv tror på (og har svært ved at overbevise dig om), at du er god nok.

Hvis du til gengæld er i den alternative bevidsthedstilstand, så bliver der helt automatisk ”slukket” for dit kritiske filter, og hvis du så i mentaltræningen gentagende gange får at vide, at du ér god nok, så vil din underbevidsthed begynde at tro på det – Ja, det lyder utroligt, men det er sandt! Så kunne vi ikke lige så godt bruge det til noget positivt, som støtter og giver os et bedre liv, og som er til glæde for både os selv og de mennesker vi omgås? Jeg er ikke i tvivl!


Lidt om det praktiske:

 

I mentaltræningen bruger vi en kombination af bl.a. musik, tale/ord, visualiseringer, følelser, sanser, åndedrættet og muskelafspænding.

– At mentaltræne kræver ikke nogen bestemte forudsætninger, eller at du skal kunne eller beherske noget bestemt.

– Alle kan mentaltræne.

 – Det er let og ubesværet, og mentaltræning er for alle aldre.

– Det er aldrig hverken for tidligt eller for sent at starte.

– Det eneste det kræver, er at du er villig til at sætte eller lægge dig behageligt tilrette, og afsætte ca. 15 min. dagligt i den første tid – Og så meget gerne holde det ved lige efterfølgende. (f.eks. et par gange om ugen)

– Man kan ikke træne for meget! Så føler man behov for en ekstra pause, eller er ekstra skarp på et mål, så er det bare med at gå i gang.

I starten er det en god idé at mentaltræne et uforstyrret sted. Når først du er blevet trænet, kan du også gøre det i mere ”forstyrrende” omgivelser, f.eks. i toget, i en pause på kontoret eller hvor du lige har tid og ro til det.

OBS: Husk at du aldrig mentaltræne, når du kører bil (er chauffør)


 

Hvordan foregår mentaltræning?

 

Når man mentaltræner, sidder eller ligger man behageligt og lytter til mentaltræningen/lydfilen, som man kan have liggende på f.eks. telefonen, en tablet eller en computer.

Mentaltræningen består af tale og musik, sammensat på en helt bestemt måde. Man kan med fordel bruge høretelefoner, for at få den bedste lyd og for at lukke forstyrrende lyde ude – men man kan også sagtens høre den ”helt almindeligt”, f.eks. når man vil høre den/træne i fællesskab.

 

Det praktiske:

 

– En mentaltræning tager som regel ca. 15 min. – gerne dagligt i starten.

– Mentaltræning foregår imens du sidder og ligger behageligt og lytter til en lydfil

– Hvis du træner alene, kan du med fordel bruge høretelefoner – både iht. lydkvalitet og for at lukke uvedkommende lyde ude.

– Start med grundtræningen, som er fundamentet for at du får det optimale ud af specialprogrammerne.

Grundtræning 1: Fysisk afspænding* – 1-3 uger

Grundtræning 2: Mental afslapning** – 1-3 uger

Herefter specialprogrammer efter eget valg.

* ”Fysisk afspænding” er med til at sænke dit generelle spændingsniveau i kroppen, hvilket er en forudsætning for, at din hjerne er klar til at gå i Alpha tilstand/den alternative bevidsthedstilstand. Dette program bør du træne i 1-3 uger, indtil du føler, at du er fysisk mere afslappet i kroppen.

** ”Mental afslapning” hjælper dig med at få ro i hovedet og ”styr på dine tanker”. Dette program bør du så også træne i 1-3 uger, indtil du føler, at du kan komme i en helt afslappet tilstand.


Gode råd:

– Jo oftere du træner, jo større og hurtigere effekt får du!

– Det er helt normalt at ens tanker ”stikker af”, og at man kommer til at tænke på noget andet undervejs. Det sker der ikke noget ved. Så snart du bliver opmærksom på, at du er forsvundet væk i andre tanker, vender du blot opmærksomheden tilbage til, at lytte til mentaltræningen.

– Vær tålmodig med dig selv! Måske har du vaner og/eller overbevisninger, som du har haft længe – måske det meste af livet. Så giv det tid.

– Man kan ikke træne for meget. Så har du lyst til eller behov for at træne flere gange dagligt, så bare træn løs!

– Gør træningen til en fast vane, og sørg for at få nogle rutiner for din træning, så du får det gjort. (f.eks. på faste tidspunkter)

– Har du smerter i kroppen, kan du med fordel lægge nogle puder under f.eks. nakke, lænd eller knæ, for at aflaste din krop bedst muligt. Måske et tæppe eller en dyne, kan være med til, at give dig en ekstra god og afslappende oplevelse.

– OBS: Brug aldrig mentaltræning når du kører (altså er chaufføren) i en bil.

 

Så hvis du vil tage dig ca. 15 min. om dagen, til at lytte til mentaltræningen og få en behagelig og velfortjent pause, så er der et kæmpe stort potentiale i at mentaltræne. Udover de resultater du får, er mentaltræningen også med til, at give dig ekstra energi og overskud til hverdagen – Whats not to like 

 

Du kan høre et kort klip af en mentalttræning lige her:

https://bodyfarm.dk/wp-content/uploads/2020/12/Mental-afslapning-kort-klip.m4a

 

Rigtig god fornøjelse.

 

 

Copyright © 2021 Bodyfarm · Mail: kb@bodyfarm.dk · CVR: 33608810 · Cookie- og privatlivspolitik · Handelsbetingelser  

Vi bruger cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores site.

Du kan se hvilke cookies vi bruger og evt. afvise dem i cookie indstillinger.

Katja Bladt
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privatlivspolitik

Vi bruger cookies så du kan få den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie information bliver gemt i din browser og fungerer sådan, at du bliver genkendt når du vender tilbage til sitet og hjælper os med at forstå hvilke sider du finder mest interessante og brugbare.

Absolut nødvendige Cookies

Absolut nødvendige cookies bør være aktiveret altid, så vi kan opbevare dine indstillingerfor cookies.

Hvis du slår disse cokkies fra, kan vi ikke opbevare dine indstillinger for cookies. Det vil sige at du, hver gang du besøger vores websted, skal tage stilling til dine cookieindstillinger igen.

Cookie politik

Mere information om vores  Cookie politik